Dotychczas poznano ponad 2 000 związków wchodzących w skład różnych olejków eterycznych. To dlatego olejki mają tak różne zastosowanie: moczopędne, wykrztuśne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, żółciopędne, żołądkowe, uspakajające.
Olejki eteryczne poprawiają smak i zapach
Bardzo wiele olejków ma charakter aromatyzujący i stosuje się je jako dodatek poprawiający smak i zapach oraz pobudzający łaknienie. Ze względu na te właściwości odkrywają ogromną rolę w przemyśle spożywczym. Olejki poprawiają także smak i zapach wielu leków. W przemyśle spożywczym stosowane są m.in.: olejek anyżowy, bergamotkowy, cynamonowy, cytrynowy, czarnuszkowy, eukaliptusowy, goździkowy, kminkowy, lemongrasowy, muszkatałowy, rozmarynowy, szałwiowy, werbenowy i wiele, wiele innych.
Mogą być stosowane na kilka sposobów:
INHALACJE – kilka kropel dodaje się do gorącej wody i wdycha przez parę; olejki mogą być też używane za pomocą dyfuzora. Kilka kropli wystarczy także rozetrzeć w ręce i wdychać w ten sposób.
NA SKÓRĘ – olejek może być używany do masaży w połączeniu z olejem bazowym, np. słonecznikowym. Jeśli olejek nie ma właściwości drażniących skórę może być stosowany bezpośrednio na skórę.
PREPARATY – olejki to ważne składniki wielu leków, syropów, tabletek do ssania czy nalewek.
Wyświetlanie 1–9 z 19 wyników