Nazywam się Mariusz Maziuk.

Jestem zielarzem i fitoterapeutą.

W Domowej Tłoczni sprzedaję produkty spożywcze najwyższej jakości. Ich stosowanie ma działanie prozdrowotne, wzmocni Cię i doda energii w czystej postaci.

Mniej więcej dekadę temu, zacząłem zwracać większą uwagę na to, co jem i stopniowo wprowadzać do swojej diety ekologiczne produkty. Dziś różnica między moim wiekiem biologicznym a metabolicznym wynosi około 20 lat. Odpowiednie nastawienie psychiczne i jedzenie dobrej jakości to dwa składniki mojego przepisu na zdrowe, sprawne ciało i umysł.

Zapraszam do e-sklepu Domowej Tłoczni, gdzie oprócz produkowanych przeze mnie olei, stopniowo będą dodawane produkty, które sam stosuję i polecam. Podczas warsztatów tłoczenia, klienci pytają o inne oleje, dlatego gdy tylko znajduję dobre źródło ekologicznych nasion, poszerzam ofertę o kolejny produkt.

Przy każdym produkcie, który oferuję w sklepie znajdziesz informacje o jego wartości i wskazówki, jak go stosować. Sukcesywnie przeprowadzam badania nad swoimi olejami, stąd mam pewność co do ich wysokiej zawartości kwasów Omega-3, Omega-6 oraz Omega-9 a także witamin A, D, E i K.

Historia domowej tłoczni

Tłoczenie na zimno to jedno z moich ważniejszych prozdrowotnych zainteresowań. W 2014 r. skończyłem kurs Zielarz-Fitoterapeuta w Międzyborowie u dr Różańskiego. Wtedy po raz pierwszy usłyszałem o właściwościach olei zimnotłoczonych. Temat mnie wciągnął, w latach 2016-2017 odbyłem kolejna studia u dr Różańskiego dla zawodu zielarz-fitoterapueta. W 2014 r. kupiłem swoją pierwszą maszynę do tłoczenia. Dziś mam cztery prasy, które tłoczą w temperaturach 30-38 stopni Celsjusza. Moja tłocznia to mała, domowa manufaktura, która gwarantuje świeżość i wysoką jakość produkowanych olejów.

Nasiona wysokiej wartości z ekologicznych upraw

Na początku przygody z tłoczeniem na zimno, w 2014 r. kupowałem nasiona ogólnie dostępnych, najpopularniejszych marek. Te nasiona nie zawierały tłuszczy, często były przesuszone. Zacząłem więc swoje poszukiwania nasion wydajnych o wysokiej zawartości składników odżywczych.

Przypadkiem trafiłem na ekologiczne nasiona lnu złotego. To był strzał w dziesiątkę, ponieważ olej z ekologicznego lnu złotego to połączenie jakości odżywczych i najlepszego smaku. Od kilku lat zaopatruję się w ekologicznej hurtowni, która bada nasiona na okoliczność posiadania w składzie aż 50 środków ochrony roślin. To daje pewność, że nasiona są wolne od pestycydów i herbicydów. Same nasiona pozyskiwane są w różnych częściach świata, wyłącznie z ekologicznych upraw.

Oleje Domowej Tłoczni są produkowane z ekologicznych nasion, co daje gwarancje większej zawartości składników odżywczych (a zatem właściwości prozdrowotnych) oraz lepszego smaku. Palący smak oleju (jaki możemy spotkać w olejach z półek sklepowych) może mieć kilka przyczyn. Pierwsza to zbyt wysoka temperatura tłoczenia. Druga to dioksyny, które występują w środkach ochrony roślin. Kolejna to pozostałościach po substancjach chemicznych, które stosuje się na przyśpieszenie wzrostu rośliny.

Oferta warsztatów z tłoczenia olei

Prowadzę dwugodzinne prelekcje dotyczące tłoczenia połączone z degustacją. Dzięki warsztatom możesz ocenić olej, dowiedzieć się, jak powinien wyglądać i smakować ten prawdziwy. Warsztaty to również ciekawa opcja spędzenia czasu dla osób, które same rozważają tłoczenie. Uczestnicy tych warsztatów wychodzą z nich zdziwieni, że oleje mają takie smaki.

 

Na warsztatach:

Jeden

porównasz smak olejów najlepszej jakości,

Dwa

dowiesz się, jak wybrać olej dla siebie i swojej rodziny,

Trzy

oraz od czego zacząć własną przygodę z tłoczeniem.