Nasiona Lnu Złotego BIO

Nasiona lnu złotego (siemię lniane) BIO

Oleiste ziarna lnu złocistego zaliczane są do superfoods. Siemię lniane ma pozytywny wpływ na cały organizm.

Tego produktu nie ma na stanie i nie jest dostępny.

SKU: Brak danych Kategoria:

Siemię lniane to nasiona lnu, które kryją mnóstwo właściwości zdrowotnych i odżywczych, to tzw. superfoods. Ich regularne spożycie ma korzystny wpływ m.in. na pracę układu pokarmowego czy wygląd skóry. Nasiona lnu złocistego zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych Omega-3, Omega-6 i Omega-9, wit. A, D i E, błonnik, potas, cynk, magnez, fitostrogeny (lignany), flawonidy i lecytynę.

W Domowej Tłoczni oferujemy ekologiczne nasiona lnu złocistego, których nazwa nawiązuje do złotawej barwy. W porównaniu do lnu zwyczajnego, ta odmiana charakteryzuje się delikatniejszym smakiem, mniejszą kalorycznością i wyższą zawartością białka. Złoty len ma także więcej wielonasyconych kwasów tłuszczowych.

Nasiona posiadają certyfikat ekologiczny, to znaczy że zostały przebadane pod kątem zawartości aż 50 najpopularniejszych środków chemicznych. Nasiona Domowej Tłoczni są wolne od pestycydów czy herbicydów takich jak glifosat. Kupując BIO nasiona masz gwarancję ich prozdrowotnych właściwości.

Właściwości spożywcze nasion lnu złocistego

Siemię lniane poleca się osobom z chorobami serca i układu naczyniowego, kobietom w okresie menopauzalnym, w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, w chorobie wrzodowej, na zaparcia, w zespole jelita drażliwego. Warto włączyć nasiona lnu na stałe do swojej diety, ponieważ:

  • osłaniają i regeneruję śluzówkę przewodu pokarmowego,
  • usprawniają pracę jelit i zapobiegają zaparciom,
  • działają przeciwzapalne,
  • działają przeciwmiażdżycowo,
  • obniżają poziom cholesterolu,
  • regulują poziom estrogenów,
  • działają antyoksydacyjnie.

Zawartość składników odżywczych w 100 g nasion lnu:

wartość energetyczna 534 kcal
tłuszcz 44,2 g
węglowodany 1,9 g
białko 21,7 g
sól 0,15 g

Jak stosować nasiona lnu?

Nasiona lnu złotego można stosować na co dzień w kuchni jako dodatek do pieczywa, do sałatek, musli czy koktajli. Spożywanie 2-3 łyżek dziennie pozwoli cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami nasion.

Z nasion lnu można też przygotować napar, który warto pić w celach profilaktycznych. Zmielone nasiona lnu wystarczy zalać wrzątkiem – taki napar wspomoże pracę układu pokarmowego. Napary można stosować także zewnętrznie jako okłady na zapalne zmiany skórne czy oparzenia a także w celach kosmetycznych, np. jako odżywkę do włosów lub maseczkę na twarz.